Primal\ Paleo

De voorraadkast

Sinds ongeveer een jaar eet ik Paleo\ Primal.
Dit houdt eigenlijk in het kort in, alles vers, niets uit pakjes.

Geen koe-produkten, geen graanprodukten, geen rijst, geen aardappelen, geen pasta.


Om zo door te kunnen leven had ik een lijst gemaakt van eten wat handig in huis te hebben is, zodat ik niet mis grijp en dat ik ook gewoon zonder me in veel bochten hoef te wringen alles klaar kan maken. Dan d'rbij is het gewoon handig om zo'n lijst in de buurt te hebben. Het grootste verschil tussen Paleo en Primal is de 80/20 regel. Dit houdt in 80% Paleo en 20% mag je zondigen,  wanneer je dat wilt.

Kruiden vers ~ Alles wat verkrijgbaar is of wat je zelf kan kweken. Je kan het vers houden door het in keukenrol in een dichte plastic zak in de koelkast te houden. Of stop het in een vaas of glas met water, zodat ze nog lekker fris blijven.

Kruiden gedroogd ~ Ik, persoonlijk, gebruik alle soorten kruiden die in mijn kast te vinden zijn en maak me geen zorgen of iets wel of niet mag. Kruiden zorgen ervoor dat je eten goed en lekker smaakt en dat is toch nog steeds een vereiste. Het is natuurlijk het lekkert om geen poeder te gebruiken en de gedroogde kruiden met een koffiemolen of vijzel klein te maken, maar ja dat hoeft natuurlijk niet.

Olie of vetten ~ Zolang het van een noot is gemaakt, is het goed.
Denk aan cocos-, advocado-, hazelnoot-, olijf-, amandel olie.
Extra virgen olies gebruik je, net al altijd, niet om te koken maar meer voor een dressing of om saus van te maken.
Om te koken zijn de eerste olieen goed en dat kan je natuurlijk samen met een boter gebruiken, bv. grasboter, ghee, palmolie of cocosolie (dit heb je ook in vaste vorm).

Noten en zaden ~ Ik zie vaak walnoten en macademia noten staan, maar eerlijk is eerlijk ik eet alle noten. Zolang ze maar rauw en ongezouten zijn (toevallig vind ik dat ook het lekkerst).  
Zonnebloem- en pompoenzaadjes om door de salade te doen of om zo te eten. Je kan er ook heerlijke repen van maken om tussendoor te eten.

Bouillon ~ Je kan allerlei soorten bouillon gebruiken zolang het maar biologisch is. Eerlijk is eerlijk dat is niet zomaar even te vinden in de supermarkt of het is een stuk duurder. Daarom maak ik het maar zelf. Pan op het vuur, vlees erbij, 1 ui in tweeen en ongeschild (wel gewassen), paar peperkorrels en zout naar smaak en laat maar sudderen. Wanneer het klaar is verdelen en in de vriezer doen. Dit kan ook met vis en groenten.

Zuivel ~ Ik ben nooit een melk drinker geweest, yoghurt at ik af en toe, maar ook niet heel vaak. Nu ga ik dus ook niet allerlei spullen aanschaffen om het wel te zijn.
Behalve, ja ja cocosmelk. Dat heb ik nu in huis om smoothies van te maken of te gebruiken bij het koken of wanneer ik brood of iets anders maak waar 'melk' voor nodig is.

Bloem\ Meel ~  Tja, Paleo is geen granan.. Dus geen 'gewone meel', wat wel mag komt (wederom) van noten. Cocos- en amandel meel hebben hier de boventoon. Je kan echter ook lijnzaadmeel gebruiken, maar dat is niet overal te vinden of soms helemaal niet. Boekweitmeel mag ook en dat kan tegenwoordig op meerdere plekken gevonden worden. Tapioca meel kan ook maar de 1 zegt dat het niet mag en de ander zegt weer dat het wel mag. Dat is dus een keuze die je zelf maakt. Ik gebruik het soms.

Suiker ~ Zelf drink ik nooit suiker in mijn koffie of thee, mocht je dat wel doen dan is het afkick tijd! Dat mag niet. Wat je kan gebruiken om iets zoeter te maken is palmsuiker(bij de toko), agave nectar (maar niet te vaak gebruiken) of wanneer je muffins maakt een geprakte banaan erbij doen.

Kaas ~ Het liefst geitenkaas of niet.

Ingeblikte of pot eten ~ Denk aan tonijn, sardien, zalm, tapenade, geroosterde paprika's, olijven, kappertjes, rozijnen etc. Dat kan en mag zolang er weinig tot geen suiker in zit, weinig tot geen vetten en het weinig sodium bevat. Koop groente niet in een pot of ingeblikt, dat kan je beter bevroren te kopen.

Groente ~ Alles behalve peulvruchten en bonen. Dus ook geen kikkerwten. Laat ik snijbonen nou heel erg lekker vinden, maar aangezien er nog heel veel overblijft is het niet zo'n ramp.

Fruit ~ Eerlijk is eerlijk, hier heb ik me niet zo in verdiept. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat fruit niet goed voor je is. Dus ik eet alles. Het is wel zo dat je niet teveel fruit moet eten. Hoeveel te veel is? Dat kan je het beste zelf beslissen. Ik koop het niet alleen vers, maar ook vanuit de vriezer. Gelukkig is het nu bijna overal te krijgen.

Vlees\ Vis ~ Alle vlees is mogelijk, maar men heeft het liefst biologische, grasetende dieren aan vlees en wat vis betreft geen kweekvis maar wild. Ik doe mijn best maar aangezien het soms een stuk duurder is, lukt het niet altijd. Ik kijk ook hier vaak bij de diepvriesprodukten (zeker qua vis). Dus wat zit er in de ....  ...
Koelkast: Mosterd (djon en of geel, als het maar zonder suiker is) Biologisch vleesbeleg (maar niet altijd) Groente Fruit Geitenkaas Gehakte knoflook Tomaten Komkommer Grasboter ...
Voorraadkast:
Coscosmeel
Amandelmeel
Tapiocameel
Gedroogd fruit
Rozijnen
Ingeblikt vis, makreel, sardien, ansjovis, zalm en tonijn
Zongedroogde tomaten (kan je ook zelf maken wanneer die kleine tomaatjes in de aanbieding zijn. 's avonds de oven aan op 250 graden, wanneer het goed warm is, de tomaten (die je in     2en hebt gesneden) er in doen. Oven uit en een nacht erin laten. ...

In de keuken: Cocosvet\ olie
Olijfolie
Kruiden (heel, heel, heel veel)
Uien
Knoflook
Zoete aardappels
Pompoen
Eieren (Nee, die doe ik inderdaad niet in de koelkast) ...

In de vriezer
Vlees
Vis
Fruit
Groente

Het gaat er om dat je geen voorbewerkt eten koopt en klaarmaakt. Nu probeerde ik altijd al zo vers mogelijk te koken, maar dat lukte niet altijd.
Nu ik hiermee begonnen ben, kook ik eigenlijk alleen maar vers en qua tijd maakt het niet heel veel uit. Ik probeer iedereen in het gezin mee te krijgen, maar dat lukt niet altijd en dat geeft ook niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten