dinsdag 5 maart 2013

Geld enzo

Sinds een aantal maanden gaan wij bewuster om met geld. We gaan er bewuster mee om in de zin van, hebben we het echt nodig of willen we het.
Het moest gebeuren, we maakte veel te veel op en onze spaardoelen waren nog verder te zoeken dan haren die in putjes verdwijnen. Het geld verdween veel te snel, veeel te snel.

We hebben toen pas op de plaats gemaakt, hebben een zen moment ingelast en eens goed gaan bedenken hoe we dit kunnen oplossen\ veranderen.

We hebben een lijst in Excel gemaakt van al onze vaste lasten, we wisten wel wat we allemaal moesten betalen, maar wanneer je alles zo onderelkaar zet is het toch schrikbarend.

We maakten een lijst met lasten die per kwartaal terugkomen, eigenlijk alleen water.

We maakten een lijst met onze jaarlijkse lasten, OZB, opstalverzekering, autoverzekering en andere zaken die 1x per jaar terugkomen.

Natuurlijk kwamen daar ook de maandelijkse lasten in.

Dit alles onderverdeeld in verschillende categorieen:

Huis
Auto
Verzekeringen
Sparen (op de lange termijn)
Persoonlijke (denk aan zakgeld kinderen, telefoon, sportschool, tijdschriftabonnement etc)

Daarnaast maakte we een lijst met variabele kosten:
Die is heel kort
Boodschappen (Food en Non-Food)
Kleding
Sparen (op de korte termijn)

Nadat alles ingevuld was met de juiste cijfertjes en alles berekend was, kwamen we op het bedrag wat over is en wat daarvan gekocht moet worden.

In het Excel bestand heb ik per maand een tabblad gemaakt en daarin onze budgetten geplaatst.

Er staat voor boodschappen € 500,= gepland.
Voor benzine € 200,= (aangezien ik nu een fiets heb gaat dat een heel stuk minder worden)
De ortho komt elke maand terug en staat er ook in.
Kleding staat er ook in, maar is geen must.
Aangezien we nog niets apart hadden gezet voor de jaarlijkse lasten hebben we dat nu voor de aankomende maanden ingecalculeerd. Daarna calculeren we het per maand in.

Alles wat we maar konden bedenken staat erin, zodat we precies weten hoeveel we nog over hebben om uit te geven.

We zijn tevens begonnen met een huishoudpot, iets wat we nog nooit eerder hadden gedaan en waar we nu maar aan moesten geloven. Het meeste geld ging op aan eten

Elke maand pinnen we € 500,=, dit geld is voor alle boodschappen, food en non-food. Hier moet eten, drinken, douchegel, shampoo etc van gekocht worden.

Dit gaat nog niet helemaal zoals het hoort, omdat we soms vergeten cash mee te nemen en dan wordt er gepind. We doen het in ieder geval beter dan eerst.

Daarnaast speuren we alle aanbiedingen af en wanneer het zin heeft (we gaan niet voor 1 dingetje omrijden) gaan we het kopen. Ik ben afgestapt van het in bulk kopen, dit gebeurd nog wel eens met sommige etenswaren, maar niet meer zo veel als eerst. Onze voorraadkast was altijd propvol en nu staat er genoeg in en daar moeten we het mee doen. Wanneer het op is is het op.

Het lijkt allemaal omslachtig en veel werk, op een gegeven moment moesten we een nul lijn maken en eens goed nadenken wat we allemaal wilden en hoe we met ons geld om willen gaan.
We merken dat de kosten stijgen, de kinderen meer gaan kosten, maandelijkse lasten die gestaag stijgen en ga zo maar door.

Hoe gaan jullie met jullie geld om? Hebben jullie wel eens een stukje maand over of zijn jullie er heel punctioneel in.

9 opmerkingen:

 1. Ik ben afgelopen jaar een dag minder gaan werken en ben van tevoren eerst heel bewust mijn uitgaven gaan bekijken. Ik pinde destijds veel en deed maar wat, al kwam ik altijd netjes uit. Nu pin ik maandelijks een vast bedrag voor boodschappen en probeer zo min mogelijk te pinnen. Ik verdien nu per maand minder maar lijk ineens meer geld over te houden, gek genoeg. Ik probeer ook altijd een bepaald bedrag, maandelijks, op de spaarrekening te storten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan veel geld uitgeven, maar ik kan ook veel sparen. Wel denk ik goed na over wat ik uit geef.

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes ermee.Ik moet ook eens beter op gaan letten....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stel dat je die € 500,-- aan het begin van de maand in rap tempo uitgeeft, dan kom je aan het eind van de maand tekort. Dus zou ik dat bedrag delen door vier, dan heb je € 125,-- per week te besteden, weet je meteen waar je aan toe bent. We hebben niets te klagen en kunnen ons nog luxe dingen permitteren, maar ik merk wel dat het geld de deur uitvliegt en dat heeft ook te maken met de dagelijkse boodschappen in de supermarkt, alles wordt gewoon duurder. Zelfs bij de Aldi zijn we gemiddeld € 20,-- meer aan boodschappen kwijt dan een jaar geleden het geval was. Ja, die crisis ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We hebben het goed, maar we doen dan ook geen 'domme' dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooit hebben we alles op een rijtje gezet, maar die gegevens kloppen allang niet meer. Ik probeer weinig uit te geven en goedkoop boodschappen te doen. Dat laatste gaat gemakkelijk met een Lidl en Aldi om de hoek. Soms zie ik in folders andere aantrekkelijke kooopjes, maar ik heb al een tijdje geleden besloten dat ik liever een paar euro meer uitgeef, dan dat ik uren aan koopjesjacht spendeer. Maareh... ja alles is duur. Vooral met opgroeiende kinderen (hier gaan er twee naar de ortho)!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Nancy, wij hebben uitgerekend hoeveel we kunnen sparen en dat bedrag gaat nu naar de spaarrekening en wat blijkt we hebben het niet eens nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Desire, het geld gaat in een pot en per week gaat een bepaald bedrag eruit. We weten dan precies hoeveel we over hebben. Ook is het zo dat de ene keer de shampoo in de aanbieding is en dat slaan we dan in. Dat hoeft dan we week erop niet meer.
  Ik vind het ook overal duurder en soms maakt het ook niet meer uit of je naar de Aldi gaat of een A-merk koopt.

  @dreamlovelife, dan doe je het helemaal goed.

  @Mrs. T, heerlijk toch!

  @Regina, opgroeiende kinderen zorgen inderdaad voor een aantasting in je portomonnee. Ortho, schoolspullen en ga zo maar door. Vooral eten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh succes! Ik hou mij het liefst zo min mogelijk bezig met geld en excelbestanden. Ik vind het zo oninteressant allemaal, zolang ik aan het eind van de maand niks roods zie, blijf ik deze trend voortzetten :)

  BeantwoordenVerwijderen